dimarts, 24 de novembre de 2015

Butlletí digital del BDR

Us fem arribar l'enllaç del Butlletí digital del BDR - Novembre 2015, editat pel Banc dRecursos. La lectura: font de plaer i de coneixement. 
Recull de les novetats relacionades amb la lectura en tot el seu abast, incorporades al primer trimestre del curs 2015-16 pel grup de treball en xarxa dels Centres de Recursos Pedagògics de Catalunya.

Mentre no funcioni l'enllaç a l'antic BDR (pel tema del canvi de servidor de la XTEC), aquest butlletí serà el lloc on trobareu la informació i novetats.

Us recomanem subscriure-us al Butlletí del BDR a través de l'enllaç del formulari, així com seguir el BDR al canals de les xarxes socials Scoop-itTwitter i Facebook, on també es van publicant notícies relacionades.

L'ortografia al carrer

"L'ortografia al carrer" és un web que pretén posar a l'abast de tothom el treball d'ortografia (i de morfologia, sintaxi... de llengua en general) que des de fa uns anys Jaume Rafecas, mestre de l'Escola Estalella de Vilafranca, està posant en pràctica al seu centre.

Es basa en una col·lecció pròpia de fotografies de rètols amb faltes. A partir d'aquí, es tracta d'una sèrie de presentacions ben organitzades i estructurades, en tres formats diferents (PowerPoint, SMART Notebook i PDF), amb la corresponent col·lecció d'exercicis i solucions de cada tema (en format Word).

Podeu col·laborar i posar-vos en contacte amb l'autor a través d'aquest formulari: http://lortografiaalcarrer.cat/contacte

divendres, 20 de novembre de 2015

Seminari de Biblioteca Escolar Marta Mata

Per a les persones responsables de les biblioteques i per als docents.

Després de 15 anys de treball continuat, les persones que integrem el Seminari de Biblioteca Escolar Marta Mata hem decidit canviar el format de trobades quinzenals i hem optat per programar una activitat per a cada trimestre oberta a tota la comunitat educativa.  La  nostra  intenció  és continuar treballant per donar suport a les biblioteques escolars i a la lectura.

Així, proposem les activitats que detallem a continuació.
 • Primer trimestre: Visita guiada a la biblioteca de l’Escola Pompeu Fabra de Cunit. Serà el dijous 26 de novembre, a 2/4 de 6 de la tarda. Per preveure l’assistència cal que enviïs un correu, com a màxim el dimarts 24, a l’adreça biblcurto@fundaciomartamata.org indicant el teu nom i cognoms i el centre on treballes.
 • Segon trimestre: Xerrada a càrrec de Daniel Cassany i Comas, lingüista expert i autor de diversos llibres relacionats amb la lectura i l’escriptura. Serà el dijous 25 de febrer de 2016, a 2/4 de 6 de la tarda, a Saifores. Més endavant, en rebreu més informació.
 • Tercer trimestre: Intercanvi d’experiències al voltant de les biblioteques escolars de tots els nivells, les biblioteques públiques i la lectura. Serà a Saifores, a finals de juny de 2016. A l’inici del segon trimestre rebreu les pautes per participar en aquesta activitat.
Iniciem un nou camí amb il·lusió renovada. Tant de bo l’encertem, i les activitats que programem us engresquin en el vostre treball diari a l’escola.

dijous, 19 de novembre de 2015

Sessió de formació per als voluntaris LECXIT

Biblioteca Santa Margarida i els Monjos
Dijous 10 de desembre de 17:00 a 18:30
A càrrec de Júlia BaenaSi encara no sou voluntaris, però voleu conèixer el programa de voluntariat per la lectura, podeu apuntar-vos a la mateixa Biblioteca o al Biblioaccés de La Ràpita.

Organitzat per:
Biblioteca Santa Margarida i els Monjos
Escola Dr. Samaranch i Fina  
Escola Arrels
Escola Sant Domènec
INS El Foix
ELIC Alt Penedès

9a edició del concurs Joves i Conducció

Des del 10 de Desembre, ja poden registrar-se, consultar les bases i la documentació de suport i començar a participar entrant al web: www.jovesiconduccio.cat
Per una mobilitat més segura i sostenible, participa i guanya!!

Què és?
 
Joves i Conducció és un concurs vinculat al projecte educatiu “Joves i conducció, un dret i una responsabilitat” del RACC, que es va posar en marxa fa 9 anys, amb l'objectiu de millorar la seguretat viària dels joves. 

Qui pot participar?
 

Hi poden participar alumnes de secundària, batxillerat, cicles formatius de centres escolars i els nois i noies de 13 a 18 anys, membres de casals de joves o centres de lleure.

Com participar?
 

Per poder participar, els nois i noies han de registrar-se al web del concurs www.jovesiconduccio.cat per poder publicar ells mateixos les seves propostes. Poden fer un treball individual o en grup de fins a tres membres.
 
Poden escriure un relat, realitzar una fotografia o editar un vídeo, relacionats amb les següents temàtiques:
 • Valors i Conducció.
 • Distraccions i noves tecnologies.
 • Gènere i Conducció.
​​Hauran de pujar les seves propostes al web del concurs www.jovesiconducció.cat.

Quins premis poden guanyar?
 • Millor classe: una estada de 2 dies a Port Aventura.
 • Millor relat/fotografia/vídeo: 1 GoPro per cada guanyador/a.
 • Finalistes: 1 Ipod per cada membre del grup.
 • Professor més motivador: pack escapada relax per a 2 persones.


divendres, 13 de novembre de 2015

Setmana Pedrolo. L’escriptor que volia ser lliure.

Díptic de la Setmana Pedrolo
Òmnium Cultural de l’Alt Penedès i la Secció literària de l’Agrícol han organitzat la Setmana Pedrolo – L’escriptor que volia ser lliure, del 20 al 28 de novembre, al Centre Artístic Penedès L’Agrícol (passatge Alcover, 2 de Vilafranca). La Setmana Pedrolo també comptarà amb una matinal per a l’alumnat de literatura dels centres de secundària de la comarca. La setmana pedroliana ha comptat amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes, les llibreries L’Odissea i La Cultural i Cinema Kubrick.

Manuel de Pedrolo va ser un dels escriptors catalans més importants del segle XX. Va ser molt llegit i, tot i que va destacar com a novel·lista, va cultivar tots els gèneres: poesia, narrativa, teatre, periodisme, assaig... Tots li servien per explicar el seu pensament i per a recrear nous mons, que o bé retrataven una societat complexa i reprimida —políticament, sexualment, socialment—, o n'imaginaven una de nova amb unes altres possibilitats, sobretot d'alliberament, personal o col·lectiu. Sense l'obra pedroliana -amb més de 40 anys de creació- és impossible entendre la literatura catalana contemporània. 

A més de ser llegit, Pedrolo va ser "seguit". Manuel de Pedrolo doncs, fou un home que molestava, que  transgredia i mantenia una insubornable actitud política; un home d’una coherència exemplar que ens va deixar una obra excepcional.  Hi ha dos temes importantíssims en el seu pensament que van tenir la traducció adient en els seus escrits: l'alliberament de la dona i l'independentisme d'esquerres dels Països Catalans.

Una setmana plena d’activitat pedroliana.

El professor de Filologia Catalana de la UAB, Francesc Foguet i Boreu,  impartirà la conferència “El teatre de Pedrolo: l'exploració dels límits”, el divendres,20 de novembre, a les vuit del vespre.

Nina Valls, gestora cultural, professora i col·laboradora de la revista Serra d'Or, farà la conferència “Més enllà dels llibres: Pedrolo al cinema i a la televisió”, el dimarts, 24 de novembre a les vuit del vespre.  

La setmana també comptarà amb Adelais de Pedrolo, filla de l’escriptor. Divendres 27 de novembre, a les 12’30h,  participarà en la matinal per a alumnes de literatura dels centres de secundària de la comarca. Prèviament, l’alumnat podrà assistir a una projecció especial de la pel·lícula “Segon Origen”, amb presència de Carles Porta, el seu director.

Al vespre, a les 20h, es projectarà “Semblança d’un apassionat”, curtmetratge homònim sobre Manuel de Pedrolo i tot seguit hi haurà una xerrada amb Adelais de Pedrolo, filla de l’escriptor. Ambdós actes comptaran amb la col·laboració de l'alumnat del batxillerat artístic de l'IES Milà i Fontanals, que interpretaran alguns fragments d'obres teatrals de Manuel de Pedrolo.

 Finalment, per acabar bé la setmana, s’ha organitzat una sortida literària a la Segarra, amb visita als indrets pedrolians: L’Aranyó i l’Espai Pedrolo (castell de Concabella). La sortida es farà el dissabte 28 de novembre, al matí. És una sortida oberta a tothom- Cal inscripció prèvia a altpenedes@omnium.cat o bé al 93 8921946.

Més informació:

https://www.omnium.cat/activitats/setmana-pedrolo-lescriptor-que-volia-ser-lliure
http://www.fundaciopedrolo.cat/

dijous, 12 de novembre de 2015

Lectures 2015-2016. CLVA


Butlletí 12.11.2015

Butlletí informatiu sobre l'aprenentatge de segones llengües.

FORMACIÓ, INFORMACIÓ I RECURSOS

Serveis Territorials a Barcelona Comarques

dilluns, 9 de novembre de 2015

Programa Ciència i Aula

Laboratoris virtuals i remots per a ensenyar ciències naturals 

Lloc: FCRi - Passeig de Lluís Companys, 23 - Barcelona
Data: dimarts, 24 de novembre de 2015, de 18.00 a 19.30 hores
Inscripcions: empleneu AQUEST FORMULARI per a inscriure-us-hi www.fundaciorecerca.cat

Els laboratoris virtuals i remots permeten el desenvolupament d'investigacions a l'aula de forma ràpida, interactiva i àgil. Es tracta d’un conjunt d’eines que permeten accedir a dades reals  de la recerca, o simular un ampli ventall d’experiments i fenòmens del món físic de manera molt realista.

Adreçada als docents de secundària, en aquesta xerrada s’oferiran alguns casos pràctics d’activitats  relacionades amb la biologia i la geologia (genètica molecular, canvi climàtic, ecologia, oceanografia...) que es troben disponibles per a les escoles, per a exemplificar el tipus de treball que es pot dur a terme.

També s'hi parlarà de la relació entre els marcs metodològics d’indagació en les ciències i la seva aplicació al treball amb els laboratoris virtuals i remots.
 

Intervenció:
Jordi Domènech, biòleg i professor a l’INS Granollers.

Recerca en Acció

El portal Recerca en Acció (www.recercaenaccio.cat) aplega ja un total de 135
experiments científics de tota mena sobre química, física, biologia, geologia i tecnologia.

Hi ha propostes per a tots els nivells educatius, de Primària a Batxillerat. La gran majoria d’experiments estan il·lustrats amb un vídeo que permet seguir la seva realització pas a pas.

Els experiments estan realitzats per científics (o per alumnes guardonats a X(p)rimenta). La majoria d’experiments es poden fer de manera senzilla, i compten amb tot el rigor científic.

Per accedir-hi, només cal visitar www.recercaenaccio.cat i clicar la pestanya “Experimenta”.

La pintura més enllà del llenç

Aquest dissabte 14 de novembre, tindrà lloc a La Panera, la Càpsula_LA PINTURA MÉS ENLLÀ DEL LLENÇ. L’evolució del llenguatge pictòric en l’art contemporani.

En aquesta càpsula es traçarà l’evolució i les ruptures del llenguatge pictòric al llarg de les darreres dècades. S'anirà de la pintura matèrica fins a la conceptual, fixant-se en la necessitat que té l’artista d’experimentar i de trencar les barreres d’allò establert.

Es veurà com la construcció i la deconstrucció d’aquests nous llenguatges han anat lligades als esde­veniments històrics del món contemporani.

Si és del teu interès, pots inscriure’t a través de: http://www.macba.cat/ca/capsules-de-llenguatges-artistics-pintura-la-panera

Preu: 10 euros. Gratuït amb el carnet Amic Pro.

 

Consumòpolis11

L'Agència Catalana del Consum, juntament amb l'Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició i els organismes de consum d'altres comunitats autònomes, organitza el XI Concurs Escolar sobre el "Consum Responsable: Tu consumeixes: ho fan igual a tot arreu?" ? (Consumòpolis11) adreçat als alumnes del Cicle Superior d’Educació Primària i als alumnes d’Educació Secundària.

Aquest concurs escolar, organitzat a Catalunya per l’Agència Catalana del Consum, pretén fomentar la participació dels centres educatius, a través del professorat i de l'alumnat, en activitats relacionades amb l'educació del consum per així sensibilitzar els escolars de la importància que té realitzar els actes de consum de forma conscient, crítica, solidària i responsable.


En aquest concurs els equips participants han de dur a terme dos tipus d’activitats:


 • El primer nivell consisteix en unes proves de caràcter pedagògic i lúdic que cal resoldre dins d'un joc interactiu que trobareu al web del concurs (http://www.consumopolis.es).
 • El segon, en un treball en equip consistent en la realització d'un vídeo en què es compari la forma de consumir segons la realitat de dues tradicions culturals diferents. La durada no serà superior a un minut.
L’equip guanyador del primer premi de cadascuna de les categories passarà a la fase estatal del concurs, com a representant de Catalunya.

Els terminis són els següents:

1. Inscripcions des del 9 d'octubre fins al 18 de desembre de 2015
2. Participació en la primera fase des del 18 d'octubre de 2015 fins al 18 de gener de 2016
3. Elaboració del vídeo fins al 7 de març de 2016
4. Presentació de la sol•licitud de participació de l'1 al 15 de març de 2016
 
Per a més informació vegeu:                
http://www.consum.cat/escola_de_consum/concurs_escolar/index.html

1a JORNADA PATRIMONI I ESCOLA

La "1a Jornada Patrimoni i Escola. Canvi de perspectiva: preguntar, escoltar, connectar, col·laborar", organitzada per l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura. Tindrà lloc el proper divendres 27 de novembre a la seu de Barcelona del Museu d'Arqueologia de Catalunya, i estarà adreçada a professionals del sector del patrimoni i de l'ensenyament.

Consulta programa:
http://culturaeducacio.gencat.cat/jornada-patrimoniescola/programa/

Inscriu-t'hi:
http://culturaeducacio.gencat.cat/jornada-patrimoniescola/contacte/

Visita el web de la Jornada:
http://culturaeducacio.gencat.cat/jornada-patrimoniescola/

divendres, 6 de novembre de 2015

Millorar la Competència Lectora de Tots els Alumnes

La Conferència que té per títol "Millorar la Competència Lectora de Tots els Alumnes", a càrrec del pedagog i director del CPT l'Estel, Josep Font, va dirigida a tots els professionals dels centres de Primària i Secundària.

La xerrada tindrà lloc el 19 de novembre a 2/4 de 6 de la tarda al Vinseum, 
Plaça Jaume I,5 de Vilafranca del Penedès.
Podeu trobar informació més detallada en aquest díptic.

SERVEIS EDUCATIUS DE L'ALT PENEDÈS

Activitats novembre VINSEUM

Podeu consultar el programa del Vinseum previst per aquest novembre aquí.

dimecres, 4 de novembre de 2015

Llegir per aprendre ciències socials. Jornada de presentació de materials didàctics

El Servei d’Immersió i Acolliment Lingüístics publicarà properament la col·lecció de materials didàctics de lectura per a l’àrea de ciències socials Textos per llegir i aprendre, adreçada a la matèria de ciències socials de secundària. 

Us convoquem a la Jornada de presentació d’aquests materials que es farà el dia 18 de novembre de 2015 de 16.00 h a 18.00 h a l’Escola d’Administració pública de la Generalitat a Barcelona, c/ Girona, 20.

Pel contingut de la jornada, recomanem especialment que hi assisteixin docents del departament de ciències socials, per bé que la sessió és oberta a tot el professorat que hi estigui interessat.

Detall d'activitat 
000100555 Llegir per aprendre ciències socials. Jornada de presentació de materials didàctics
2015-2016Conferència. Secundària Obligatòria

Vilafranca acull el IV Congrés Català de Filosofia del 25 al 28 de novembre

Del 25 al 28 de novembre Vilafranca del Penedès acollirà el IV Congrés Català de Filosofia que organitza la Societat Catalana de Filosofa, en col.laboració amb la Societat de Filosofia del País Valencià i l’Associació Filosòfica de les Illes Balears. En commemoració dels set-cents anys de la mort de Ramon Llull i del bicentenari de la creació de la Societat Filosòfica a Barcelona, Vilafranca acollirà aquestes jornades de treball en el marc dels actes de la Capitalitat de la Cultura Catalana 2015.
En nom de l’organització, el vilafranquí Joan Cuscó, ha explicat que portar el congrés a Vilafranca “pot fer que molta gent del territori hi vingui. A Barcelona seria un congrés més”Cuscó ha comentat que el congrés compta el màxim de suport d’institucions del país, i particularment de totes les universitats de Catalunya, del País Valencià i de les Illes Balears que tenen càtedra de filosofia. Els debats i sessions del congrés, que tindran lloc majoritàriament a l’edifici de l’Enològica, acolliran uns 165 ponents, “un rècord absolut”, segons Cuscó, i actualment amb les inscripcions encara obertes, hi ha més de 200 inscrits. “Preveiem un moviment de més de 500 persones en el congrés, tenint en compte que 300 alumnes dels IES de Vilafranca participaran en tallers de neurociències dijous dia 26”, afirmava el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Vilafranca, Raimon Gusi“Tenim inscrits de Mèxic, Portugal, Andorra o França. Alguns són primeres figures en l’estudi de la filosofia i serà un honor tenir-los a Vilafranca”, ha explicat Gusi.
Pel que fa al contingut del congrés, Joan Cuscó destacava la ponència inaugural a càrrec de Manuel García Carpintero (dimecres 25, a les 12,30h), la sessió de cloenda a càrrec de Fina Birulés(divendres 27, a les 18,15h) i la conferència plenària a carrer d’Òscar Benifier, el filòsof francès més destacat actualment (dissabte 28, a les 11,30h).
Joan Cuscó també ha destacat el simposi dedicat al vilafranquí Francesc Xavier Llorens i Barba, pare de la filosofia catalana moderna, que tindrà lloc els dies 25 i 26 dins el congrés, que seran d’accés lliure amb prèvia inscripció, o les ponències sobre un altre vilafranquí, Ramon de Penyafort.

dimarts, 3 de novembre de 2015

Llengües estrangeres i projectes internacionals

A la pàgina web del Servei Educatiu del'Alt Penedès, en l'apartat de Llengües estrangeres i projectes internacionals trobareu tota la informació necessària.

També des d'aquest bloc electrònic es pot fer la cerca ràpida de totes les entrades relacionades amb llengües estrangeres clicant el botó d'informació, a la columna de la dreta.

Actualment encara estem treballant en algunes pàgines que esperem que ben aviat us puguin ser d'utilitat. 

El català que ara es canta

Vilafranca debatrà sobre “El català que ara es canta” en una matinal que comptarà amb experts i lletristes de grups catalans, el proper dissabte 7 de novembre, al Centre Artístic Penedès L’Agrícol (pge. Alcover, 2 de Vilafranca del Penedès). L’acte l’organitza la Comissió literària de l’Agrícol, amb el suport de l’Ajuntament de Vilafranca. La matinal és oberta a tothom.

El català que ara es canta” és una matinal dedicada al model de llengua catalana de les cançons, sobre les interferències lèxiques, l'àmplia gama d’estils, sobre l’acte de creació o la força de la cançó en la normalització d'una cultura i una literatura. La jornada està estructurada amb conferència inaugural i una taula rodona que comptarà amb la participació d’experts, lletristes de grups, cantants i la revista Enderrock.

La ponència inaugural anirà a càrrec de Joaquim Vilarnau, fundador i membre del Consell de redacció de la revista Enderrock, especialista en cançó en català,  ha publicat diversos llibres, biografies i reportatges sobre el tema com ara "50 anys de la Cançó" o "Trencant el silenci" sobre la censura, entre d'altres.  Pel que fa a la taula rodona,  hi participarà Anna Roig, d’Anna Roig i L'ombre de ton chien, Crístian Gómez, de Lax’n’Busto, Miquel Rodergas “Micu”, de MICU “bandaband”,   Gibert d'Artze, de Triple Malta.

Arriba el Most Festival 2015

Most Festival és un esdeveniment d'abast internacional que recull la millor producció audiovisual relacionada amb la cultura de la vinya, el vi i el cava. Així mateix, el festival brinda pel bon cinema amb la projecció de pel·lícules de grans directors no estrenades comercialment i una bona selecció de curts.
Enguany el festival tindrà lloc al Penedès del 5 al 15 de novembre dins del marc del Dia Europeu de l’Enoturisme.

Festivitas Bestiarum. II Nit del Bestiari Festiu

La jornada del Festivitas Bestiarum organitza un congrés que permetrà catalogar amb rigor científic el bestiari festiu europeu.
 

Festivitas Bestiarum, la gran festa del bestiari festiu europeu que tindrà lloc a Vilafranca del Penedès el proper 21 de novembre, ha obert enguany un nou procés: l’organització del congrés “Bestiari Festiu: definició i criteris de catalogació”, que té com a finalitat confeccionar en els propers anys un catàleg complet del bestiari festiu europeu.

Al matí es farà la cloenda d'aquest congrés al Fòrum Berger Balaguer com a acció prèvia a la celebració de la II Nit del Bestiari Festiu, un esdeveniment que reconeix les persones, institucions, empreses i associacions que hagin destacat en el foment dels valors de la cultura tradicional i popular catalana.

Durant tot el dia es comptarà amb la presència de 12 figures de bestiari festiu: Drac de l'Agrupació del Bestiari, Drac de Vilafranca del Penedès, Poulain de Pézenas (Occitània) [Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la UNESCO 2005], Hipògrif Ferafoc de Sant Quintí de Mediona, Cucafera Sexot de Sant Cugat Sesgarrigues, Arpella del Barri Gòtic de Barcelona, Lleó Brumot de Gavà, Drac Blai (el devastador de terres) de Santa Coloma de Gramenet, Drac de Terrassa, Cuca Llumeneta de Perafort, Hydra d'Artesa de Lleida i Cabró de les Franqueses del Vallès.


Més informació.

Full informatiu 7è Concurs de podcast - Contes del Món | Inscripcions fins 20N

S'ha realitzat un full informatiu sobre la setena edició del Concurs de podcast – Contes del Món que anirà molt bé per compartir la iniciativa amb els companys i les companyes de la comunitat educativa, la família i el col·lectiu. 
Una alumna, una mestre, un mestre, i una periodista ens parlen del certamen des de la seva experiència directa i us animen a participar. Que no us adormin amb contes de fades, creeu podcasts amb històries socials. Les inscripcions estaran obertes fins el divendres 20 de novembre del 2016.

Saber-ne més a http://bit.ly/1MbMmmz

5a Jornada Lectura Fàcil

Enguany, coincidint amb la celebració del l’any de les biblioteques a Catalunya, la jornada girarà al voltant de la relació entre biblioteques i el foment de la lectura a través dels materials Lectura Fàcil.

La jornada es divideix en dos dies: divendres 13 i dissabte 14 de novembre, i es realitzarà al Palau Robert de Barcelona (Passeig de Gràcia, 107).

Divendres 13 novembre (16h -20h)
Formació: Vull crear un club de lectura

Dissabte 14 novembre (9h-14h)
Jornada intercanvi d'experiències.
Empar Moliner, escriptora i periodista, realitzarà la conferència inaugural.
Lliurament dels Premis de Bones Pràctiques LF.

Programa
Inscripcions
Més informació: www.lecturafacil.net
@Lectfacil

Presentació del llibre Perennia, poesia epigràfica llatina

En el marc de la festivitat de Tots Sants, la Secció literària de l’Agrícol i el col.lectiu Docents Jubilats de l’Alt Penedès han organitzat la presentació del llibre Perennia, poesia epigràfica llatina, de Mònica Miró Vinaixa, i publicat a Godall Edicions. L’acte es farà el proper dimarts, 3 de novembre, a les 20h, al Centre Artístic Penedès L’Agrícol (Passatge Alcover, 2 de Vilafranca). 
Prèviament, el col.lectiu Docents Jubilats de l’Alt Penedès ha organitzat una visita guiada al Cementiri de Vilafranca, a les 18,30h.
En la presentació, Joan Cuscó, filòsof, farà una síntesi de l'actitud occidental davant la mort al llarg de la història. A continuació, Jordi Mañà, professor jubilat, presentarà Matilde Martínez, editora de Godall Edicions, i Mònica Miró, autora del llibre. Per acabar, Godall Edicions obsequiarà el públic amb vi del Montsant.

En la introducció, Mònica Miró Vinaixa, exposa que “el llibre són textos que cadascú pot llegir i completar d’acord amb la seva experiència de vida o segons el seu bagatge lector, i que mostren les realitats diverses de la mort a Roma, des de l’assumpció resignada del fet inevitable fins a la imperiosa necessitat d’establir l’imaginari del més enllà.” Aquest llibre dóna la possibilitat de llegir, en llatí i en català, 50 epitafis romans, 50 poemes que lluiten per atrapar una mica de llum entre el no-res i el no-res.

Jordi Llavina, escriptor, en un article sobre el llibre a El Punt Avui, analitza el llibre i expressa la seva admiració expressant “Quin bell llibre, el que ens acaba de regalar Mònica Miró Vinaixa, que ha tingut l'encert de seleccionar cinquanta poemes escrits en làpides i els ha traduïts del llatí al nostre romanç! Quina exquisida antologia de poesia i de vida que hi ha, en aquest floret d'inscripcions funeràries!”

Mònica Miró ens ofereix una síntesi magnífica del camp de l’epigrafia llatina funerària. El llibre que ha sortit de l’experiència i el resultat és singular, únic, amb uns textos que fan impressió.

Més informació:
http://godalledicions.cat/blog/?s=PERENNIA https://lacasaenobres.wordpress.com/2015/04/17/les-veus-dels-morts/
http://www.elpuntavui.cat/article/5-cultura/19-cultura/855715-el-que-perdura-ho-funden-els-lapidaris.html?cca=1

4t Concurs de Dibuix Tintinaire de Catalunya

S'ha convocat el 4t Concurs de Dibuix Tintinaire de Catalunya. Aquest concurs és una acció que dóna suport al Pla Nacional de Lectura en diverses llengües. Es tracta d'una activitat lúdica, original i creativa que vol estimular el plurilingüisme en l'alumnat i desenvolupar-ne les competències comunicatives i artístiques.

Poden participar en aquest concurs l'alumnat d'ensenyament reglat obligatori de qualsevol centre educatiu públic, privat o concertat de l'ensenyament reglat amb seu a Catalunya.
http://www.cantonet.cat/concurs/bases.htm

Inscripcions del 19 d'octubre fins el 23 de desembre de 2015.

Bases del concurs