dimecres, 20 de novembre de 2013

Congrés Internacional de Lideratge per a l’Aprenentatge - 4 i 5 de desembre de 2013

Si no pots veure aquest butlletí fes clic aquí
 
Fundació Jaume Bofill
 
FacebookTwitterYoutube
 

CONGRÉS INTERNACIONAL DE LIDERATGE PER A L’APRENENTATGE
Liderar per aprendre
4 i 5 de desembre 2013
Caixafòrum de Barcelona
Liderar per aprendre
La Fundació Jaume Bofill us convida a aquest congrés emmarcat en el projecte "Entorns d'Aprenentatge Innovadors" de l’OCDE, un espai per compartir reflexió i experiències de lideratge que han donat lloc a innovacions educatives en diferents entorns d'aprenentatge. Una trobada que reunirà experts en educació, representants de fundacions, personalitats del món educatiu, líders d’escoles i centres d’educació superior innovadors i responsables en matèria de polítiques educatives de Catalunya i d’arreu del món.

El debat

- Per què hem de centrar-nos a proporcionar lideratge per a l’aprenentatge? Per què és important fer-ho?

- Com podem situar l’aprenentatge en l’eix central de les escoles, dels diferents entorns d’aprenentatge i de l’agenda de tots els líders de l’educació?

- Quin és el paper del lideratge en la innovació i el canvi educatius?

- Com enfortir el lideratge creant xarxes d’innovació i aprenentatge de qualitat

Els experts internacionals

Participaran com a ponents nombrosos experts en canvi i innovació educatives del panorama internacional. Entre ells, John MacBeath (Regne Unit), David Istance (França), James Spillane (EUA), Clive Dimmock (Singapur), Louise Stoll (Regne Unit), Roser Salavert i Aleesha Taylor (EUA), Valerie Hannon (Regne Unit), Anthony Mackay i Dahle Suggett (Austràlia), Judy Halbert, Linda Kaser i Kim Bater (Canadà), Lone Lønne Christiansen i Per Tronsmo (Noruega), Susanne Owen (Austràlia), Dorit Tubin (Israel), Tanja Westfall-Greiter (Àustria), Edward Mosuwe i Lynn van der Elst (Sudàfrica), Mats Ekholm (Suècia), Georgio Ostinelli (Suïssa), Jackie Talbot (Nova Zelanda), Gesa van den Broek (Holanda), Anne Sliwka (Alemània), Petra Packalen (Finlàndia), Gaëlle Chapelle (Valònia, Bèlgica) i Lene Friis (Dinamarca).

El format

Les persones participants podran assistir a diferents plenàries, sessions paral·leles,workshops, taules rodones i master classes.
L’assistència al congrés pot ser presencial i via streaming. Si no hi podeu assistir, les sessions es transmetran en directe a través del web de la Fundació Jaume Bofill. 

Les publicacions

Al Congrés es presentaran dos informes en català sobre lideratge per a l’aprenentatge amb què s’obsequiarà els assistents i que es podran descarregar del web de la Fundació Jaume Bofill.
També es farà el llançament mundial de l’informe publicat conjuntament per l’OCDE i la Fundació Jaume Bofill: Educational Research and Innovation: Leadership for 21st Century Learning (properament disponible en el web de l’OCDE). 
Inscriu-te al debat
Més informació del congrés

Informacions del Servei de Llengües Estrangeres. Novembre 2013


El Ministerio de Educación, Cultura y Deporte té obert el termini per a la provisió de llocs de professor o mestre als Estats Units i al Canadà. Finalitza el 4 de desembre, i podeu consultar tota la informació a:
http://www.mecd.gob.es/servicios-al-ciudadano-mecd/catalogo-servicios/profesores/convocatorias/espanoles/exterior/visitantes-EEUU-canada.html

S'ha convocat el 7è Concurs d'anglès interescolar, The Fonix, i que podeu inscriure-us-hi fins el 15 de gener. Hi podeu participar amb els vostres alumnes a partir de 5è de primària, ESO, Batxillerat i CFGM i CFGS. La informació es troba a:  http://www.concurs-angles.info/

Per aquells que tingueu pensat iniciar un projecte internacional pel proper curs, us comentem que tenim contacte directe amb centres francesos, especialment de secundària. Si voleu, us hi podem posar en contacte.

Pels que esteu amb el tema de matèries impartides en llengua estrangera, ens han fet arribar una pàgina web (gràcies Patrícia!) una pàgina web molt interessant, amb recursos, idees, reflexions... per al CLIL - AICLE: 
http://acloserlookatclil.blogspot.com.ar/search/label/Are%20we%20setting%20the%20stage%20for%20CLIL

La Carme Carbonell, docent d'anglès, posa el nostre abast materials, reflexions, activitats, etc. a través del seu excel·lent blog personal:  http://blocs.xtec.cat/desenvolupamentprofessional/
Des del curs passat, s'ha obert una nova línia de formació el voltant de les competències bàsiques que consta de tres accions formatives: la Formació Interna de Centre (FIC), els Seminaris de Formació d'Equips de Centre en Competències Bàsiques (SFEC CB) i el Fòrum en Competències Bàsiques. Aquest darrer està obert a la participació de tots els docents del sistema educatiu a través del moodle de formació del Departament, l'Odissea. Es tracta d'un espai en línia on es plantegen temes de discussió mensuals sobre diferents aspectes. Per exemple, aquest darrer mes s'ha parlat de competència matemàtica, avui comença el tema de gestió d'aula, i al gener es començarà el tema de competència lingüística. Us animo a participar-hi, posar-hi la visió dels docents de llengua estrangera i d'aquells que impartiu part de la vostra matèria en anglès o francès.
Fer-vos arribar un model d'activitat que ens ha semblat molt ben estructurada i plantejada. Es tracta d'una activitat d'anglès focalitzada en l'expressió escrita, amb ús d'eines TIC i que es basa en continguts de ciències de la naturalesa per donar un context significatiu per treballar la llengua, adreçada a alumnes de 3r d'ESO. La trobareu a l'ARC, es diu "Go green":  http://apliense.xtec.cat/arc/node/29189
També podeu veure el resultat a la pàgina web del centre: 
http://lallaunaenglish.blogspot.com.es/2013/03/environmental-issues-sintesi-3r-eso_27.html

Lectures en veu alta de textos de la Joana Raspall


Lectura a càrrec dels alumnes de les escoles de l'Alt Penedès i exposició dels treballs elaborats amb motiu del centenari de l'autora.
Dissabte 23 de novembre
D'11 a 12
A la biblioteca Torras i Bages
Organitza: Comissió Joana Raspall a l'Alt Penedès

Més informació

Imatge de l'agenda

dilluns, 11 de novembre de 2013

Congrés Internacional «Liderar per aprendre»

Ens plau convidar-vos al Congrés Internacional «Liderar per aprendre» i al llançament del nou informe de l’OCDE sobre lideratge per a l’aprenentatge que tindrà lloc al CaixaForum de Barcelona els dies 4 i 5 de desembre de 2013. El congrés consistirà en unes  jornades de treball, organitzades conjuntament per la Fundació Jaume Bofill i el projecte «Entorns innovadors d’aprenentatge» (Innovative Learning Environments – ILE) de l’OCDE, amb el suport institucional del Departament d’Ensenyament, reuniran experts en educació, representants de fundacions, personalitats del món educatiu, líders d’escoles i centres d’educació superior innovadors, i responsables en matèria de polítiques educatives de Catalunya i d’arreu del món.

Més informació

Documental i xerrada al Casal


Des de fa dos mesos la nostra entitat acull el cicle EL DOCUMENTAL DEL MES a l’Alt Penedès i aquest mes de novembre, el documental porta per títol APPOVED FOR ADOPTION i tracta l’adopció des de la perspectiva de l’infant.

També des de l’inici del cicle, acompanyem el documental amb alguna xerrada relacionada amb el tema central del documental i en aquesta ocasió hem convidat a fer una xerrada sobre l’adopció i l‘aprenentatge a la psicopedagoga i logopeda especialitzada en dificultats d’aprenentatge i llenguatge, Mireia Sala.

Us incloem la informació de la xerrada, tot convidant-vos a acompanyar-nos-hi. 

XERRADA
REPTES QUE HAN DE SUPERAR ELS NENS ADOPTATS A L’ESCOLA
 
Coincidint amb la projecció del documental APPROVED FOR ADOPTION, hem cregut interessant organitzar una xerrada relacionada amb l’eix central del documental, l’adopció. La xerrada anirà a càrrec de Mireia Sala,  psicopedagoga i logopeda especialitzada en dificultats d’aprenentatge i llenguatge.  

Actualment, els nostres escolars han de ser capaços d’assimilar molt ràpidament una gran quantitat d’informació i generar més i millors idees per ser innovadors en un futur pròxim. Tot això comporta un currículum dens en continguts i molts nens no se senten implicats en el procés. Aquesta pressió acadèmica no afavoreix que, nens que han patit privacions inicials a nivell nutricional, sensorial, relacional i afectiu, puguin recuperar i reconstruir buits en el seu procés maduratiu i viure l’aprenentatge des de la motivació i no des de l’estrès i la frustració continua. 
 
Aquesta xerrada té com a objectiu donar a conèixer i sensibilitzar a l’entorn familiar i escolar, respecte com els estats de carència dels primers anys de vida, poden afectar al desenvolupament de les competències necessàries per un bon funcionament acadèmic.


..............................................................................

DISSABTE 16 DE NOVEMBRE, 19.30H
TEATRE CASAL

Gratuït i obert a tothom.

Últims dies per inscriure's al V Concurs de podcast Contes del món

Encara no us heu inscrit al V Concurs de podcast de Contes del Món? Recordeu que teniu fins el 15 de novembre per omplir el formulari d'inscripció i que després tindreu fins el 23 de març per treballar els contes i gaudir d'aquesta aventura. Com a novetat de la cinquena edició les persones adultes també poden participar-hi, tant de manera individual com si formen part d'alguna entitat, escola d'idiomes, escola d'escriptura, centre de normalització lingüística, etc. Aprofiteu aquesta experiència i expliqueu en un conte la vostra realitat social d'origen i/o d'acollida, pregunteu per contes als vostres familiars i coneguts, deixeu-vos endur pels sentits i convertiu-vos en joglars del segle XXI!

Voleu conèixer què és Contesdelmon.org en dos minuts? Doncs, mireu aquesta presentació animada que hem fet per explicar-vos l'essència del concurs.

I Jornades d’Intervenció Educativa «Altes capacitats: marc d’equitat»

I Jornades d’Intervenció Educativa «Altes capacitats: marc d’equitat» 

22 i 23 de novembre del 2013

Enllaç  per fer la Inscripció 

Si desitgeu obtenir més informació

Per tenir accés als continguts consulteu  el vídeo promocional només son 3 minuts !!!

Universitat de Barcelona      

dimecres, 6 de novembre de 2013

Fòrum en competències bàsiques

“Avancem en el desenvolupament de la competència matemàtica”

Fa temps que estem treballant en el terreny de la competencia matemàtica i de mica en mica anem fent camí plegats.
Què t'ha servit a tu per avançar?  Què t'ajudaria a continuar avançant?

Participa-hi!

 

Més informació

 

Competències bàsiques Àmbit digital a l'educació primària i a l'educació secundària obligatòria

Àmbit digital a l'educació primària i a l'educació secundària obligatòria
Presentades el 5 de novembre de 2013 

La competència digital comporta el desenvolupament de capacitats específiques, conceptuals, instrumentals i actitudinals per a assolir un ús eficient i responsable de les tecnologies digitals. Aquesta competència té també un caràcter transversal en la seva dimensió de tractament de la informació, fet que la relaciona amb totes les matèries del currículum. 
El desplegament de la competència digital ha de contribuir a enriquir les capacitats de cerca i selecció d’informació (en tots els suports), per facilitar el seu processament cognitiu i generar aprenentatges i construcció de coneixement.

Jornada de reflexió del Consell Escolar de Catalunya


         Més informació       Jornada de reflexió - Concescat 

Documentar, per a què i com fer visible l'educació (Educació infantil)

Des dels estudis de grau en Educació Infantil organitzen una jornada sobre documentació amb ponents i tallers de molta qualitat el proper dissabte 16 de novembre a Manresa. 


 

14a conversa pedagògica: Una experiència pedagògica entorn dels poemes de Miquel Martí i Pol.

El dijous 7 de novembre de 2013, de les 18.00 a les 19.30 hores, tindrà lloc la 14a conversa pedagògica al Departament d’Ensenyament, Una experiència pedagògica entorn dels poemes de Miquel Martí i Pol.
Com a exemple de treball per a l’assoliment de les competències bàsiques comunicatives i lingüístiques que configuren la dimensió literària, Ramon Besora, en el 10è aniversari de la mort de Miquel Martí i Pol,  plantejarà la conversa a partir l’experiència duta a terme per ell mateix a l’escola entorn de la poesia de Martí i Pol, en vida del poeta.

La informació i el formulari d’inscripció són a la pàgina: 

La conversa es podrà visualitzar en aquesta mateixa pàgina a partir del dimarts 12 de novembre.


El disc del centenari de SALVADOR ESPRIU (Amb música ho escoltaries potser millor)

Amb motiu del centenari del naixement de Salvador Espriu,  la discogràfica PICAP ha publicat el doble CD Amb música ho escoltaries potser millor que conté un bon nombre de poemes d’Espriu musicats i cantats pels més diversos intèrprets. El disc  pot ser un bon recurs de suport a aquells docents que treballen  Salvador Espriu amb els seus alumnes. El contingut és disponible també a Spotify  i a iTunes.

Més informació a:

El disc del centenari de SALVADOR ESPRIU (Amb música ho escoltaries potser millor): http://www.picap.com/ct/noticia:Cos/totesnoticies/_/881


Exposició de la Joana Raspall a la Torras i Bages

Durant el mes de novembre a les diferents biblioteques públiques de la comarca es realitzaran diversos actes i activitats relacionades amb l’any Joana Raspall.

A la Torras i Bages,  per diferents espais de la biblioteca, hi  trobareu l'exposició de l'artista Sílvia Arniches, en homenatge a la Joana Raspall. Totes les obres van acompanyades de poemes de l'autora.


Més informació