dijous, 31 de gener de 2013

Pissarres digitals

Pissarres digitals.info

Aprendre a navegar


Aprendre a navegar
Daniel Cassany resumeix en cinc instruccions com es pot ensenyar a navegar per Internet dedicant una classe a fer pràctiques amb un motor de cerca (Google, Bing, Yahoo, etc.). Article publicat a Guix Elements d'Acció Educativa núm. 390 (desembre 2012).

Jornada Tècnica per a l’elaboració del Pla TAC de Centre


Descripció:
Jornada Tècnica per els centres que volen elaborar el seu Pla TAC de centre, tant els que ja han iniciat el seu procés com d’aquells que aborden el tema per primera vegada.
Objectius:
Proposar un procediment a l’hora d’iniciar l’elaboració del Pla TAC de centre utilitzant l’aplicació informàtica que el Departament d’Ensenyament ha posat a disposició dels centres.
Establir unes directius clares per assegurar la competència digital de l’alumnat, la integració curricular, la inclusió digital i la innovació metodològica.
Continguts:
Funcionament de l’aplicació Pla TAC de centre.
Fases del Pla TAC de centre
Realització de la diagnosi de la maduresa digital del centre.
Recomanacions per a la realització del Pla TAC de centre.
Persones destinatàries:
Dirigida a membres de l’Equip Directiu i coordinadors TIC-TAC de centre.

Inscripcions: 
De l'1 al 13 de febrer

Informacions Any Espriu

Amb motiu de l’Any Espriu, que des de diverses institucions se celebra a nivell de tot el 
territori, el Departament d’Ensenyament hi vol col·laborar de manera activa amb tot un seguit
d’iniciatives de les quals trobareu informació puntual i renovada al web de l’XTEC (http://
www.xtec.cat/web/projectes/lectura/activitatsliteraries/salvadorespriu), on podreu consultar
l’apartat referent al Centenari.


El 26 d’abril proper, de 9 a 18 hores, el Departament d’Ensenyament i la Institució de les
Lletres Catalanes, amb la col·laboració del Centre Documentació i Estudi Salvador Espriu
de l’Ajuntament d’Arenys de Mar, organitzaran la Jornada Salvador Espriu. Es tracta d’una
jornada oberta al professorat (especialment, però no exclusivament, de llengua catalana
i literatura) que vulgui participar-hi amb alguna activitat o experiència ja realitzada o que
es prepari per a l’ocasió. La Jornada es farà al Teatre Principal d’Arenys de Mar (carrer de
l'Església 45-47).


Tant a les comunicacions com a les experiències, si es creu adient, també poden participar
els alumnes. Es valorarà especialment totes aquelles iniciatives que aportin una manera
eficaç i innovadora d’ensenyar i llegir Espriu.

Per participar-hi, cal trametre la fitxa de l’activitat adjunta abans del 15 de març. Una
Comissió organitzativa valorarà les propostes rebudes i les validarà.


Per a qualsevol informació més detallada, us podeu adreçar a la coordinadora de la
Jornada.(carme.arenas@gencat.cat).

Per a inscriure’s com a assistent a la jornada, s’obre un període d’inscripció del 15 de gener
fins al 19 d’abril de 2013 a la pàgina:
http://www.xtec.cat/web/formacio/capacitats_competencies_curriculum/literatura.Llengües estrangeres i projectes internacionals


gener 2013  Informacions que potser us poden interessar:

Torna a iniciar-se un nou curs eTwinning telemàtic. La valoració que ens ha arribat per part dels docents que l'han fet sempre ha estat positiva.  Es tracta d'un curs molt encaminat a donar suport a aquells que vulgueu fer un projecte d'aquest tipus. Trobareu la informació i la inscripció als següents enllaços. ATENCIÓ! L'adjudicació és per rigorós ordre d'inscripció i aquesta es va iniciar fa pocs dies...  http://formacionprofesorado.educacion.es/apls/moodle/web/

Pels de Badalona i rodalies, us informem que per quart any consecutiu els Serveis Educatius de Badalona organitzen la Marató de Ràdio d'escoles i instituts de Badalona. Es tracta d'emetre tot un dia un programa de ràdio rera l'altre, de curta durada. Es pot fer el programa en diferents llengües.  En edicions anteriors s'han fet programes en francès, anglès,...
Per últim, informar-vos que també a Badalona es portaran a terme un cicle de conferències adreçades al professorat de llengua anglesa, tant de primària com de secundària. La inscripció es pot fer a totes o alguna d'elles, la que més us interessi. Totes seran en anglès. Podeu veure més informació i fer la inscripció a: http://agora.xtec.cat/se-badalona/intranet/index.php
Centres que busquen socis Comenius (secundària):
Multilateral Comenius Polònia

Per una banda, el Ministerio ha convocat les Estancias Profesionales. Aquesta convocatòria és doble. Per una banda, es tracta d'estades d'una o dues setmanes per part de docents de llengua estrangera o de matèria en llengua estrangera a un centre d'algun país europeu per observar i participar en la impartició de la matèria. Per una altra, els propis centres on treballeu es poden oferir per acollir un docent d'un altre país en el mateix sentit. Us aconsello que, si més no, considereu aquest segon aspecte, que sempre pot ser enriquidor per la institució i vosaltres mateixos. El termini de sol·licitud finalitza el 31 de gener. La informació la trobareu a:
http://www.boe.es/boe/dias/2013/01/10/pdfs/BOE-A-2013-304.pdf

Novament s'ha convocat la Beca Benjamin Franklin per alumnes de 16 a 18 anys per anar un curs escolar a estudiar als EUA. Es pot sol·licitar fins 12 de febrer. La informació està penjada al web del Servei de Llengües Estrangeres:
http://phobos.xtec.cat/pluriling/index.html#BenjaminFranklin_2013

Finalment, ens han arribat informació sobre cursos en línia de temàtiques diverses, incloent el portfolio digital, recursos per a l'anglès a primària, i eines TAC en general, organitzats per la Plataforma Educa. La preinscripció finalitza el 19 de febrer.
http://www.plataformaeduca.es/

Un centre francès que busca socis per un Comenius. Té alumnes d'11 a 15 anys, i vol ser el coordinador. Més informació.
Un altre centre de primària busca un grup ja format de centres per presentar-se a un Comenius, si pot ser de temes d'Ed. Física. Aquesta és la informació que tenim:  primary school from Katowice (Silesia, PL) is seeking for partners to cooperate in the scope of Comenius programme. As deadlines are approaching very quickly, they are keen on joining an existing consortium, if possible focused on sport issues (but not necessarily). Perhaps one of schools in your regions is still looking for a partner? If yes, please contact Mrs. Rachwalska: 
b.rachwalska@op.pl
+48 606 92 70 93
Primary School number 12 in Katowice

Primers premis d'horts escolars ecològics de Catalunya

Presentació dels primers premis d'horts escolars ecològics de Catalunya que porten per nom "Escola, agricultura i alimentació ecològica".
en trobareu tota la informació a
http://mamaterra.info/ca/premi.html

Matrícula hivern formació telemàtica

imatge professor

Més informació

1r Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica


Us enviem informació del 1r Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica organitzat conjuntament pel Departament d’Ensenyament, el Departament d’Agricultura i el Departament  de Territori i Sostenibilitat, perquè en féu la difusió que considereu oportuna, entre el professorat de la vostra zona.
Com que els CRP coneixeu les activitats realitzades pels centres educatius de la vostra  zona és molt probable que en llegir les bases us adoneu que hi ha experiències que s’hi podrien inscriure i llavors val la pena informar al centre sobre aquest premi.
Podran optar al premi tots els centres educatius d’Educació infantil, primària i secundària o llar d’infants de Catalunya que hagin desenvolupat al llarg del curs escolar 2011-2012 un projecte o una experiència relacionats amb la producció agrària o l’alimentació ecològica.

El termini de presentació finalitza el dilluns 8 d’abril de 2013

Bases del concurs i inscripció ho porta l'Associació Mamaterra:
http://mamaterra.info/ca/premi.html

Fundació Bofill Agenda d'activitats febrer 2013

AULA FJB: Què poden fer els governs per millorar la qualitat educativa?

Dimarts 5 de febrer de 2013 a les 18.00 h a l'Aula 1 del CCCB (c. Montalegre, 5) la Fundació Jaume Bofill us convida a debatre sobre aquest tema.

En el debat intervindrà com a ponent Francesc Pedró, director del Departament de Polítiques Educatives i de Desenvolupament del Professorat a la UNESCO. I també participaran Ramon Plandiura, advocat especialitzat en legislació educativa, i Miquel Martínez, catedràtic de teoria de l'educació de la Universitat de Barcelona i codirector de L'estat de l'educació a Catalunya. Anuari 2011.

Entrada lliure. Cal confirmar l'assistència.

dimecres, 30 de gener de 2013

Xerrada de Teresa Duran a Saifores

El Seminari Marta Mata  la biblioteca escolar i la lectura al Baix Penedès, ha programat una xerrada centrada en la il·lustració del llibres amb el títol Com ho veieu? La força de les imatges en els llibres i contes.
La xerrada anirà a càrrec de la Teresa Duran i serà el dijous 14 de febrer, a les 6 de la tarda, a Saifores.
Per assistir-hi cal inscriure's per correu electrònic a: fagmsaifores@fangelsgarriga.org   
Més informació a:  Xerrada Teresa Duran

dimarts, 29 de gener de 2013

VIDEOMAT matemàtiques per respondre preguntes

Ens plau informar-vos que aquesta setmana arrenca el vídeoMAT2013, primera edició d’un projecte en el qual els i les alumnes creen vídeos on es responen preguntes que posen de manifest les aplicacions de les matemàtiques o la seva presència en l’entorn.

 

Aquest projecte es proposa tres objectius principals:

  • Contribuir a promoure en l’alumnat una vivència de les matemàtiques que incorpori la seva presència en l’entorn i les seves aplicacions.

  • Construir progressivament una base de vídeos on es posi de rellevància la presència de les matemàtiques en el nostre entorn i les seves aplicacions, que pugui ser útil per a l’escola.

  • Estimular l’interès de l’alumnat per la comunicació científica i la divulgació matemàtica.

Al bloc videomat.cat podeu trobar les bases de participació i tota la informació relacionada amb el projecte. 

El projecte està organitzat pel CREAMAT i el MMACA (Museu de Matemàtiques de Catalunya), amb la col·laboració del programa Quèquicom de TV3, la SCM (Societat Catalana de Matemàtiques) i la FEEMCAT (Federació d'Entitats per a l'Ensenyament de les Matemàtiques a Catalunya).

Us animeu a participar?

El termini d’inscripció s’obrirà el dilluns 21 de gener i romandrà obert fins el dijous 4 d’abril i el període de lliurament de treballs s’obrirà el dijous 21 de febrer i es tancarà el dijous 18 d’abril.

Podeu trobar altres informacions al web del creamat i us convidem a seguir-nos des de twitter

dilluns, 28 de gener de 2013

La privacitat a Facebook: Vídeo tutorials


La privacitat a Facebook: Vídeo tutorials
Vols evitar que t'etiquetin en fotos sense el teu permís? Que desconeguts t'agreguin? Vídeo tutorials adreçats a adolescents per aprendre a navegar de forma més segura per aquesta xarxa social.

Prevenció i detecció del ciberassetjament


Prevenció i detecció del ciberassetjament (28.01.2013)

Guia amb informació i recursos per saber què és el ciberassetjament, com detectar si el vostre fill o filla el pateix i com podeu col·laborar per fer-hi front

Protocol de ciberassetjament

CURS INTENSIU ESTIMULACIÓ MUSICAL 0-6 ANYS a càrrec de Dàmaris Gelabert

El dissabte dia 9 de febrer de 2013 es desenvoluparà el CURS INTENSIU ESTIMULACIÓ MUSICAL 0-6 ANYS  a càrrec de Dàmaris Gelabert, pedagoga, musicoterapeuta, autora i cantant de cançons infantils. A l'Escorxador, de 10 a 14h i organitzat pel Grup de Mestres de l'Alt Penedès.
Cal inscripció prèvia que podeu fer emplenant aquest  formularii abans del dia 5 de febrer de 2013, tant si ja heu contactat amb nosaltres com si no.

INFORMACIÓ COMPLEMENTÀRIA


CURS INTENSIU ESTIMULACIÓ MUSICAL 0-6 ANYS

En els darrers anys Tot Sona ha dissenyat un programa específic d'estimulació musical en l'etapa 0-6 
que s'ha anat implementant en diferents escoles de Catalunya.
En aquest curs intensiu us proposem un apropament a aquesta forma d'entendre l'estimulació musical en la primera etapa de la infància. Utilitzant com a base el repertori de cançons de Tot Sona i entenen la música com un llenguatge imprescindible pel desenvolupament global de l'infant.

Objectius: 

-Conèixer l'impacte de la música en l'etapa 0-6 anys
-Donar idees, recursos i materials per a treballar la música en totes les àrees de desenvolupament de l'infant.
-Oferir un programa específic i una metodologia concreta que ajudarà a implantar un temps específic d'estimulació musical.

Programa Tot Sona d'estimulació musical:

-Neuro ciència i educació musical
-Les bases de l'estimulació musical 
-La cançó com a estratègia comunicativa i educativa 
-Recursos pedagògics en el treball amb instruments, audicions i danses.
-Cançons pels mes petits (composició i recursos)

A càrrec de Dàmaris Gelabert, pedagoga, musicoterapèuta, autora i cantant de cançons infantils.

divendres, 25 de gener de 2013

Llengües estrangeres i projectes internacionalsgener 2013
Informacions que potser us poden interessar:
Centres que busquen socis Comenius (secundària):

El fenomen Informer es desboca


L'èxit de la pàgina de xafarderies de Facebook guanya adeptes i genera controvèrsia

El fenomen Informer es desboca

La vida a les universitats s'està transformant en un Gran Hermano global des que ha entrat en funcionament Informer, que difon xafarderies, secrets i comentaris a la xarxa des de l'anonimat.

TAAC


TAAC

Talleres Abiertos de Aprendizaje en Colaboración
TAACs d'Internet en el aula
  • Llengües estrangeres
  • Xarxes socials en educació
  • Podcast educativo
  • PLN per a docents
  • ...

Xarxa docent educat 2.0 Tallers Oberts


Tallers Oberts XTEC

MOOC


Origen dels Tallers Oberts

MOOC

Creats per Stephen Downs i George Siemens, 2008:
http://halfanhour.blogspot.com/2012/02/e-learning-generations.html

dimecres, 23 de gener de 2013

L'Any Estellés, en marxa


Fins al 17 de febrer es pot visitar l'exposició amb què l'Acadèmia Valenciana de la Llengua va inaugurar el passat novembre l'AnyEstellés, per commemorar el vinté aniversari de la mort del poeta. L'exposició «Vicent Andrés Estellés, cronista de records i esperances», comissariada per Josep Palomero, es troba a la sala El Carme de València, concretament en l'antic refectori dels frares, tot i que també es pot visitar virtualment mitjançant imatges i vídeos.

Comença l'Any Espriu

El 23 de gener comença l'Any Espriu, un any que, coincidint amb el centenari del naixement de l'autor, servirà per a retre homenatge a un dels màxims exponents de la literatura catalana contemporània. A hores d'ara estan organitzant-se més d'un centenar d'activitats ben diverses que aniran més enllà de l'àmbit cultural i que recollirà el webwww.anyespriu.catEl Palau de la Música Catalana acollirà l'acte inaugural en el qual participaran actors i poetes de renom.

Commemoracions 2013


Any Espriu
Any Espriu  Ens mantindrem fidels per sempre més al servei d'aquest poble
"Fer allò que puguem de la nostra part, per tal que el món sigui una mica menys desagradable i sobretot una mica menys pervers".

Any Joana Raspall

NOTES A L’AVANTPROJECTE LOMCE Ramon Plandiura

Aquest és un document molt interessant que ha realitzat en Ramon Plandiura. Fa una anàlisi de la LOMCE. Pensem que és un document molt clarificador que ens servirà per entendre, comparant-la amb altres lleis d'educació, certs aspectes de la llei que quedaven emmascarats.


NOTES A L’AVANTPROJECTE LOMCE PRESENTAT A LA
CONFERÈNCIA SECTORIAL D’EDUCACIÓ DE 3.12.2012

(22 de desembre de 2012)

Projecte TASTA'NS 3r d'ESO


Ens plau convidar-vos a l’acte de presentació del nou projecte “Tasta’ns”
Aquesta iniciativa, adreçada als alumnes de 3r d’ E.S.O. que cursen la matèria d’Emprenedoria, pretén, d’una forma molt pedagògica, apropar a l’alumnat al mon empresarial. Oferim la possibilitat de conèixer i “tastar” l’empresa a través d’una visita guiada de caire didàctic.
Adjuntem nota de premsa  de la nostra primera experiència i un esbós del material que s’utilitza.

L’acte es durà a terme el proper dimecres 30 de Gener a les 17:30h a les instal·lacions de Cafès Novell a Vilafranca del Penedès.
Ens agradaria comptar amb la vostra presència per explicar-vos en què consisteix aquesta iniciativa.
Agrairem confirmació d’assistència.

Cafès Novell
c/ Font de l’Avellaner, s/n
Pol. Ind. Estació de Mercaderies
08720 Vilafranca del Penedès

diumenge, 20 de gener de 2013

El Badiu del CRP de Badalona

Informacions, recursos i eines educatives (I també: Tastets de TIC i TAC http://www.scoop.it/t/aula-digital i Racó de la músicahttp://www.scoop.it/t/el-raco-de-la-musica)
Curated by CRP Badalona


divendres, 18 de gener de 2013

Taller coaching a l'aula

Conferència  inclosa en el PFZ de l'Alt Penedès


Taller coaching a l'aula. Eva García. 16-1-2013

Col·lecció TAC


TAC

La col·lecció "TAC" conté les publicacions del Departament d'Ensenyament que fan referència a l'ús de les tecnologies per a l'aprenenetatge i el coneixement en els centres educatius.

Lectura en digital

Lectura en digital
L'objectiu d'aquesta publicació és mostrar els elements específics de la comprensió de textos en format digital i oferir recursos als professors de totes les àrees per aplicar a l'aula estratègies de lectura digital centrades en la cerca d'informació. També s'hi inclou un recull de propostes didàctiques per als alumnes i els professors.

Competències bàsiques

save image


Aquesta col·lecció la formen els documents per a la identificació i el desplegament de les competències bàsiques associades a les matèries del currículum a l'educació primària i a l'educació secundària obligatòria.